Gamer Malaya
Info Permainan Video Terkini Malaysia

- Iklan -

Jurnal #3: Pengalaman Membeli Di Kedai EB Games (Australia)

97

[signoff predefined=”Custom Signoff” icon=”pencil”]NOTA: Artikel Jurnal ini ditulis oleh Saudara Abdullah Aziri Pauzi semasa pengalaman beliau mengunjung dan membeli di kedai game EBGames, Australia pada Oktober 2014. Ingin menulis artikel dan kongsikan kepada pembaca GamerMalaya? Emel kami di gamermalaya.my@gmail.com[/signoff]

Salam guys.

Baik, kali ni gua akan share and buat review untuk sebuah kedai game yang gua visit tempoh hari (time Raya Korban). So, sebab korang x suka baca panjang-panjang, gua akan ringkaskan sebanyak mungkin dan letak gambar banyak-banyak sikit.

10700335_10203767916250754_8561973203637797856_o

Nama Kedai:

EB Game (Karratha), AUS

If korang gamer dari Amerika, Kanada, Australia dan negara eropah seperti Austria, Itali, Jarman, Sweden dan yada-yada-yada, brand “EB Game Store” ni satu jenama besar kepada gamer dekat sana. Yes, EB Game store ni ibarat kedai 7-eleven kepada gamers, since depa ni ade banyak branch di pelbagai negara. Kira power jugak la derang ni.




Modus operandi:

Khidmat menjual (game baru/ terpakai/ pre order) dan juga membeli games terpakai dari gamer, dan game second hand tersebut dijual dengan title “preowned”- di Jepun ade system cenggini (Jepun bagi title “Used” game, Australia pun ade. Apa game stores kat Malaysia x berani buat ke? (Owh.. Di Singapore ade Qisahn, if tak silap yang buat benda sama).

10257774_10203767942011398_3788062380091091688_o

- Iklan -

Besides that, depa turut menjual merchandise-merchandise gaming dan cartoon yang menarik.

Gaming title review and prices:

Untuk game titles, ade certain-certain game yang gua rase tak direleased di Malaysia. Infact, there are certain-certain game yang collector’s edition yang hanya available untuk region ni. Thus, there are some steelcase games , that available here, but not in Malaysia. Same cam case kat Jepun jugak la. Most of game sini, collector’s edition series dia sama cam yang direleased kat US dan Kanada.

Prices?

10533308_10203767928291055_6441335047941291475_o

Well. To be honest, harga game yang baru kat sini frankly gua rasa mahal.

Take FIFA 15 for example. Harga game standard edition dia dah mencecah 89.95 AUD (RM290 ++). And gua tengok, nowadays, if nak beli game yang collector’s edition or sekadar nak game steelcase, korang kena buat pre-order. And if gua tak salah, untuk pre-order FIFA 15 dan dapatkan steelcase edition dia, korang akan kena caj 130 AUD (RM 416).

Adekah harga game prewoned murah?

10630716_10203767935571237_7526336220353114251_o

Ya dan tidak. Bergantung kepada title. If game tu best selling title, harga preowned dia pun still lebih tinggi dari used game kat Malaysia, walaupun game tu game yang dah lama. Contohnya harga GTA V (35 AUD), Watchdog (46 AUD), Southpark; SOT (35 AUD), Twisted Metal (35 AUD ???),Skyrim (35 AUD).

1888936_10203767922370907_1937816267909070612_o

Contohnya game “Adventure Time: Let’s Explore The Dungeon Because.. I don’t Know” (2012). Gua terbeli game tu, yang preowned punya. Oleh sebab game tu famous di Australia, (not so much in Malaysia , even review game tu pun teruk), harga yang gua bayar adelah 46 AUD (around RM150). Cam tak berbaloi je harga tu sebab kalau kat Malaysia, dah buleh beli game FIFA 15 yg baru.

But still, ade juga yang murah gila-gila. Especially title yang tak berapa nak famous dan agak lama. Contohnya : Mass Effect (8 AUD), BF3 (12 AUD),GRID (12 AUD), FIFA 12 (4 AUD).

Dan harga game yang derang ni offer sebenarnya tengok bulan jugak. Bulan lepas gua datang, ade pakej “3 games for 30AUD / 45 AUD / 60 AUD” or pakej “pick 3 game, pay for 2”. Kali ni dah takde dah pakej camtu .

- Iklan -




Again, sebab sekarang depa nak buat clearance sale, gua suspek bulan Nov dan Dec tahun ni, price drop gila-gila punya akan berlaku.

Ok. Tu je la. Ingat nak tules sikit2. Panjang jugak jadinya.

Thanks.

Sharing between gamers.

10379967_10203767931171127_6771959560563947768_o  10256432_10203767937891295_4421130880344098067_o   10700247_10203767919890845_8646661814959330101_o

10661969_10203767924250954_9221140133411873789_o
10661831_10203767917810793_4182885577638881452_o  10557044_10203767926411008_5315608741784197918_o

10547736_10203767939811343_5080768725045985839_o

[signoff predefined=”Custom Signoff” icon=”pencil”]Berminat untuk kongsikan pengalaman seperti membeli game / hadir gaming event atau apapun yang berkaitan, emel kami di gamermalaya.my@gmail.com[/signoff]