Gamer Malaya
Info Permainan Video Terkini Malaysia

IeSF (International e-Sports Federation) Inginkan eSukan Ke Olimpik

3

Industri eSukan semakin berkembang pesat dengan pelbagai aktviti telah berlaku disekililing kita sehingga mendapat kelayakan secara rasmi di beberapa buah negara. Seperti Malaysia, Indonesia, China, Taiwan, Itali, Korea Selatan mahupun Rusia, telah memberi kata putus bahawa eSukan adalah sukan rasmi di negaranya. Perancis juga inginkan mengambil langkah yang sama namun masih lagi didalam peringkat perbincangan.

13433256_1116672088388943_5395115327883900876_o

Kini IeSF (International e-Sports Federation) inginkan industri eSukan diiktiraf sebagai sukan rasmi didalam olahraga Olimpik. Pada 17hb Jun, IeSF mengumumkan bahawa mereka akan menubuhkan “Pertubuhan Atlet” khusunya untuk eSukan supaya ianya lebih senang untuk diiktiraf oleh IOC (International Olympic Committee).

IeSF adalah sebuah pertubuhan yang diwakili 45 negara (Malaysia adalah satu dari ahli IeSF) yang telah membantu industri ini dengan mengadakan acara tahunan eSukan diseluruh dunia. Tahun ini adalah tahun ke-8 yang akan dipertandingkan di Indonesia pada Oktober ini.

Dengan Pertubuhan Atlet sekaligus memberikan impak baik kepada industri eSukan yang membantu banyak kalangan belia untuk berjaya didalam industri ini.