Permainan AAA Sekarang Tidak Akan Berdaya Maju – CliffyB (Gears of War)

Now Reading
Permainan AAA Sekarang Tidak Akan Berdaya Maju – CliffyB (Gears of War)

Cliff Bleszinski (atau dikenali sebagai CliffyB) memberi kenyataan bahawa model untuk permainan skala AAA tidak akan berdaya maju atas kerana banyak studio pemaju kini mampu membina permainan bersaiz besar dengan kualiti yang rendah.

“Ianya kini didalam keadaan yang amat pelik”

Berikut adalah pendapat beliau melalui sidang media Reboot Develop.

“AAA sudah menjadi seperti industri restoran di Amerika Syarikat”

Kata beliau lagi tentang persamaan industri permainan video dengan industri restoran yang terlalu umum buat pembeli hanya untuk membeli makanan dengan pilihan serupa yang banyak.

CliffyB juga memberi contoh bahawa permainan seperti Call of Duty dan Uncharted 4 adalah amat baik atas penilitian pembinaan permainan dengan kos sehingga jutaan ringgit untuk pemasaran.

CliffyB pernah menyumbang banyak idea untuk menjadikan siri Gears of War menjadi realiti. Kini beliau didalam projek pembinaan permainan LawBreakers melalui studio yang ditubuhkan oleh beliau, Boss Key Studios.

About The Author
Hafiz J
Seorang gamers yang hampir bersara namun gigih untuk mengasingkan kesibukan masa mencari rezeki beliau dengan bermain permainan video. Impian untuk memiliki seunit konsol mudah alih sejak zaman GameBoy lagi. Namun masih lagi tidak tercapai.
Comments
Leave a response

Komen